Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤην Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής, την Δευτέρα το Προεδρικό Διάταγμα...

Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής, την Δευτέρα το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυσή της – Το χρονοδιάγραμμα

Ολοταχώς για νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα, καθώς οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

Εκλογές 2023: Βελόπουλος εναντίον Βελόπουλου στην Βουλή – Με διαφορετικά κόμματα τα δύο αδέλφια

Πρώτος έλαβε εντολή για διερευνητική εντολή χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού παρέλαβε την διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την παρέδωσε άμεσα, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως εξήγησε. Στις 6.30 το απόγευμα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα την αξιοποιήσει.

Εκλογές 2023: Τηλεφώνημα Σακελλαροπούλου στον Ανδρουλάκη – Μεταβαίνει στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο

Το επόμενο βήμα είναι η ορκωμοσία της νέας Βουλής,που θα γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου στις 18:00, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Το πρωί της Δευτέρας (29/5) θα γίνει η εκλογή του προεδρείου, ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και τη νέα προσφυγή στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της 25ης Ιουνίου.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, προκειμένου να οδηγήσει την χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαλμάς, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ.

Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη

Το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα, που θα προσυπογράφεται και από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο, θα προβλέπει και την ημέρα σύγκλησης της νέας Βουλής μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι η έναρξη της προεκλογικής περιόδου συμπίπτει με την θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ νόμοι και κανόνες και μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις κάλπες.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με λίστα που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα και όχι από την ψήφο των πολιτών.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts