Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΠΑΣΟΚ: Ανασχηματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη με σαρωτικές αλλαγές και νέα ατζέντα για...

ΠΑΣΟΚ: Ανασχηματισμός στη Χαριλάου Τρικούπη με σαρωτικές αλλαγές και νέα ατζέντα για την ανάδειξη της «πατριωτικής στάσης» του κόμματος

Φυγή προς τα εμπρός» είναι το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη , ο οποίος, μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών, προχωρά σε αναπροσαρμογή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της Χαριλάου Τρικούπη.

Με αλλαγή ατζέντας, η οποία περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της «πατριωτικής στάσης» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην ενεργειακή κρίση, έμφαση στην εκλογική προετοιμασία του κόμματος μέσα από την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητικές, καθώς και ανασχηματισμό στα όργανα της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Ν. Ανδρουλάκης με την ιδιότητα και του ευρωβουλευτή σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να «συμβάλει» στον βαθμό που μπορεί στην αποδοκιμασία της απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και το ενδεχόμενο να επισκεφτεί και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, ώστε με τον τρόπο αυτόν να στείλει μήνυμα «συμφιλίωσης» μεταξύ των δύο λαών και «ειρηνικής συνύπαρξης».

Τα συμπεράσματα

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποκλοπών, η Χαριλάου Τρικούπη δεν υιοθετεί τη θέση πως «κούρασε» τους πολίτες, ωστόσο στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη έχουν αντιληφθεί πως το κόμμα δεν μπορεί να ακολουθεί μια μονοδιάστατη αντιπολιτευτική στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση μόνο σε αυτή την υπόθεση.

Το απέδειξαν, άλλωστε, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται περίτρανα πως οι ανάγκες, οι προτεραιότητες και οι αγωνίες των πολιτών, καλώς ή κακώς, δεν σχετίζονται με την προσωπική περιπέτεια της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά με την προστασία του οικογενειακού εισοδήματος από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Οι δημοσκοπήσεις

Τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων επιδρούν καθοριστικά στην αναπροσαρμογή της αντιπολιτευτικής δράσης του κόμματος και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Διότι στην τελική τους ανάλυση καταδεικνύουν πως δεν ωφελεί το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να τον συναγωνίζεται στην άσκηση μιας προκατειλημμένης στάσης απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά εναντίον του Κ. Μητσοτάκη με ατάκες χλευασμού, προσβλητικά συνθήματα και «τσιτάτα εξυπνακισμού».

Ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να παραδέχεται και ο ίδιος πως ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη ΔΕΘ βγήκε κερδισμένος και ενισχύθηκε. Σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα, που ενώ υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, εντούτοις ο κόσμος δεν τον παρακολούθησε με προσοχή, όπως συνέβη με τις εξαγγελίες που έγιναν από τον αρχηγό της Ν.Δ. Με βάση την παραπάνω «ανάγνωση», στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως είναι μονόδρομος η στρατηγική της υπεύθυνης και προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και η προβολή ενός δημιουργικού αντιλόγου στα πεπραγμένα της, ώστε το κόμμα να μη δείχνει ένα «λαϊκίστικο παρακολούθημα» του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Αυτό σημαίνει πως το προσεχές διάστημα ο Ν. Ανδρουλάκης θα αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο κατατοπιστικός και ξεκάθαρος όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, εφόσον οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό αυτοδύναμης κοινοβουλευτικά κυβέρνησης.

Αναδιοργάνωση

Το άλλο μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η προεκλογική αναδιοργάνωση και ανασύνταξη του κόμματος με τη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά και με την ανασύνθεση των οργάνων της Χαριλάου Τρικούπη, με έμφαση στην ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, ικανών μέσα από την ανάθεση νέων καθηκόντων να δώσουν τη μάχη των ιδεών και των θέσεων σε όλα τα μέτωπα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσον αφορά τις αλλαγές που δρομολογούνται από τον γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, στους τομείς δράσης και πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει ριζική ανασύνθεση των υφιστάμενων τομέων με αντικατάσταση των επικεφαλής και των αναπληρωτών τους σε επίπεδα που θα φτάνουν και το 80%.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά την 1η Οκτωβρίου 2022.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts