Σάββατο 20 Απριλίου 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί επιστράτευσαν τον Ομπάμα για να αποφευχθεί πανωλεθρία στις ενδιάμεσες...

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί επιστράτευσαν τον Ομπάμα για να αποφευχθεί πανωλεθρία στις ενδιάμεσες εκλογές

Όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ είναι στραμμένα στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται για μάχη καθοριστικής σημασίας για την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επιστρατεύσει και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είθισται να είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα και η αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου δεν αναμένεται να αποτελέσει αυτή τη φορά εξαίρεση για τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι ενδιάμεσες εκλογές αφορούν την ανάδειξη κυβερνητών και τοπικών αξιωματούχων. Αποκτούν επίσης χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τον πρόεδρο και τη μέχρι εκείνη την στιγμή πορεία του και μάλλον σε μια προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος έτσι μπήκε στην μάχη και ο Μπάρακ Ομπάμα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βρεθεί σε μια σειρά κρίσιμων πολιτειών για την έκβαση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, επιδιώκοντας έστω να περιορίσει το εύρος των απωλειών. Εκτός από τις στάσεις στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, ο Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποίησε επίσης μια εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή στη Τζόρτζια. Την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί τη Νεβάδα και στη συνέχεια θα βρεθεί στην Πενσυλβάνια μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ποιος νοιάζεται περισσότερο για εσάς;»

Μιλώντας σε ψηφοφόρους στο Ουισκόνσιν, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών. Τονίζοντας μάλιστα ότι η νίκη τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κοινωνικά προγράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν δίστασε να παραδεχθεί την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί. «Ποιος νοιάζεται περισσότερο για εσάς;» ήταν το ερώτημα που έθεσε προς τους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικανοί είναι «δέσμιοι» στα καπρίτσια του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν ενδιαφέρονται να λύσουν προβλήματα. Τους ενδιαφέρει να σας κάνουν να θυμώνετε και στη συνέχεια να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν», είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικανούς. «Και ελπίζουν ότι αυτό θα σας αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι δεν έχουν δικές τους απαντήσεις» πρόσθεσε.

Η απουσία του Τζο Μπάιντεν

Μέχρι σήμερα πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι σχεδόν αόρατος στην προεκλογική εκστρατεία. Οι προκάτοχοί του, Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα, είχαν κάνει και οι δύο πάνω από δώδεκα μεγάλες συγκεντρώσεις για τις ενδιάμεσες εκλογές την περίοδο που ήταν πρόεδροι. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να περιοδεύσει στη Φλόριντα, για να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ενώ το Σάββατο θα βρεθεί μαζί με τον Μπάρακ Ομπάμα στην Πενσιλβάνια.

Γιατί επιλέχθηκε ο Ομπάμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παρούσα περίοδο, η αποδοχή του Τζο Μπάιντεν στους ψηφοφόρους – όπως αναφέρει δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos – κυμαίνεται στο 39%. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Μπάρακ Ομπάμα είναι καλύτερος πρεσβευτής σε πολιτείες όπως αυτές που διακυβεύονται στις ενδιάμεσες εκλογές, ενώ θεωρείται και πιο ικανός σε προεκλογικές καμπάνιες.

Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να ενώσει τους Δημοκρατικούς και να παρακινήσει άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να μετάσχουν σε ενδιάμεσες εκλογές, όπως οι νέοι. Ο Μπάρακ Ομπάμα επιδιώκει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που στηρίζουν τη νυν διακυβέρνηση, τους μαύρους ψηφοφόρους, τους φοιτητές των προαστίων, τους Λατίνους και τους νέους ψηφοφόρους, προκειμένου να ψηφίσουν.

Με πληροφορίες από CNNi

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts