Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΕκλογές 2023: Σήμερα οι αιτήσεις των κομμάτων στον Άρειο Πάγο – Οι...

Εκλογές 2023: Σήμερα οι αιτήσεις των κομμάτων στον Άρειο Πάγο – Οι επόμενοι σταθμοί έως τις 25 Ιουνίου

Ολοταχώς προς τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα αλλά μέχρι τότε υπάρχουν ενδιάμεσοι θεσμικοί σταθμοί. Σημειώνεται ότι η προεκλογική περίοδος μετά και τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής στην κεντρική είσοδο την Δευτέρα 29 Μαΐου, έχει ήδη αρχίσει.

Οι σταθμοί έως τις εκλογές

Έως σήμερα Παρασκευή, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το όνομα και το έμβλημά τους. Η διαδικασία είναι απλή ενώ υπάρχουν σαφείς απαγορεύσεις όσον αφορά στα εθνικά ή θρησκευτικά σύμβολα.

Τα κόμματα μπορούν εντός 24 ωρών να υποβάλουν ενστάσεις στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι παραβιάστηκαν οι προβλέψεις του νόμου.

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 5 Ιουνίου λήγει η προθεσμία των επτά ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εντός της οποίας τα κόμματα και οι συνασπισμοί υποβάλλουν τους συνδυασμούς – λίστες βουλευτών και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Αρείου Πάγου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, οπότε εκείνη την ημέρα θα γίνει γνωστό αν οι ηγεσίες των κομμάτων θα τοποθετήσουν με σειρά στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων τους βουλευτές που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς ή θα επιλέξουν να «σώσουν» υποψηφίους οι οποίοι κινδυνεύουν να μην εκλεγούν, αλλά θέλουν να τους έχουν στην επόμενη Βουλή.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες η Ολομέλεια του Α1’ Τμήματος του Αρείου Πάγου θα εξετάσει αν οι συνδυασμοί πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου και του Συντάγματος και έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8 του μήνα θα ανακηρύξει σε δημόσια συνεδρίαση τα κόμματα που πήραν το εισιτήριο για να μετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts