Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
spot_img
ΑρχικήΣΕΡΡΕΣΦωτεινή Αραμπατζή στην ημερίδα «Γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που επιχειρούν» στο Επιμελητήριο...

Φωτεινή Αραμπατζή στην ημερίδα «Γυναίκες που τολμούν, γυναίκες που επιχειρούν» στο Επιμελητήριο Σερρών

Την ανάγκη στήριξης των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματικότητα υποστήριξε από το βήμα της SEREXPO 2023 η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας για τις «Γυναίκες πρωταγωνίστριες, γυναίκες στην πρώτη γραμμή» στο πλαίσιο της ημερίδας, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Σερρών με την παρουσία και της Προέδρου του ΕΒΕΑ, κ. Σοφίας Εφραίμογλου- Κουνενάκη.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε στην «γυναίκα-ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα», που κρίνεται κάθε μέρα σκληρά αλλά στο τέλος τα καταφέρνει, κόντρα στο έμφυλο και μισθολογικό χάσμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι γυναίκες σε αρκετές φερόμενες δυτικές επιχειρήσεις -η Αμερική είναι πρωταθλήτρια στο χάσμα, όσο και παράδοξο να

ακούγεται- εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερα από έναν άντρα στην ίδια θέση για την ίδια προσφερόμενη εργασία, ακόμη και αν το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο είναι ανώτερο των συναδέλφων ανδρών.

Ως εκ τούτου, κινούμενες και εξ ανάγκης, άνοιξαν την πόρτα του επιχειρείν, βοηθούντος και του Διαδικτύου, που δεν έχει ευτυχώς προκατάληψη για το φύλο προσφέροντας ίσους όρους ανταγωνισμού και ευδοκίμησης. Εκτός, όμως, από την τεχνολογία, η άνοδος του ενσυνείδητου καταναλωτισμού δημιουργεί απίστευτες ευκαιρίες για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο ηθικά και βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι γυναίκες με την ευαισθησία και το μητρικό, προστατευτικό τους φίλτρο, πρωτοστατούν σε αυτό το κίνημα δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, προβαίνοντας σε κερδοφόρα και πρωτοποριακά εγχειρήματα, τα οποία εξασφαλίζουν κοινωνική συνεισφορά, προάγουν την καινοτομία και την ανάπτυξη και δίνουν δουλειά σε άλλες γυναίκες.

Σημείωσε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε:

• Νομοθετήθηκε η ισότιμη συμμετοχή γυναικών στις θέσεις λήψης αποφάσεων. Με τους Ν. 4706/2020 και Ν. 4276/2020, διασφαλίζεται ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στο Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. και στις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων, βάσει των οποίων ορίζεται ως ελάχιστο ποσοστό εκπροσώπησης του υποεκπροσωπούμενου φύλου, το 25%.

• Θεσπίστηκε η Εναρμόνιση της οικογενειακής/προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με το Ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας σε συμφωνία με την Οδηγία 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές.

• Θεσπίστηκε έτσι, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, άδεια πατρότητας διευκολύνοντας τη γυναίκα που θέλει να εργαστεί και συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών και των λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές, καθώς και της

προστασίας από την απόλυση των γονέων, που κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Εντούτοις παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται για την ενθάρρυνση της ηγετικής θέσης των γυναικών στις επιχειρήσεις εντός Ελλάδας και Ευρώπης, οι ρυθμοί διείσδυσης παραμένουν ακόμα αρκετά χαμηλοί, όπως σημείωσε επικαλούμενη σχετικά ευρήματα.

Σύμφωνα με μελέτη για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από την ICAPCRIF, το 2022, επί συνόλου 43.193 επιχειρήσεων της έρευνας στη χώρα μας, ποσοστό μόλις 25,5% εξ αυτών διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη (11.002 εταιρείες).

Από την άλλη, ναι μεν διαπιστώνεται διαχρονική διεύρυνση της διείσδυσης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του ελληνικού, εταιρικού τομέα, με το ποσοστό συμμετοχής τους να εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 6 περίπου ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015-2022, ωστόσο η υστέρηση σε σχέση με το ποσοστό, που καταλαμβάνουν οι άνδρες είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Αποδοτικότερες και πιο κερδοφόρες οι επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες

Παρά ταύτα, επισημαίνει η κυρία Αραμπατζή, οι εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες εμφανίζουν αρκετά καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες κερδοφορίας, αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Εξετάζοντας μάλιστα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των γυναικών επιχειρηματιών/ανωτάτων στελεχών, διαπιστώνεται ότι το κύριο χαρακτηριστικό που τις διακρίνει, παραμένει η επιμονή και η εργατικότητα, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Όπως λοιπόν επεσήμανε η βουλευτής Σερρών, η ηγεσία στις επιχειρήσεις είναι και γυναικεία υπόθεση. Ειδικά, όταν πια μελέτες και καινοτόμα προγράμματα, τα οποία υπάρχουν στη διάθεση του οργανισμού, που έχει ιδρύσει, του Φορέα «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ», όπως το MindsetMaps International, το ConsciousLeadership, το DesignThinking, της επιστημονικής συμβούλου του Φορέα, κ.

Μαριάννας Αντωνακάκη, δοκιμασμένα και αποτελεσματικά πρωτόκολλα Ηγεσίας και Επιχειρηματικότητας, μιλούν για την Ενσυνείδητη Επιτυχία, την επιτυχία δηλαδή, που ισορροπεί με την πληρότητα, την αυθεντικότητα, την ψυχική ισορροπία και τη βιωσιμότητά τους.

Κλείνοντας η κυρία Αραμπατζή προέτρεψε το γυναικείο κοινό να αγκαλιάσει τις προκλήσεις, την ευαλωτότητά του αλλά και την εύθραυστη εκδοχή του εαυτού του καθιστώντας τα τρωτά του σημεία υπερδύναμή του.

«Ο φόβος δεν θα λείπει, αλλά γίνεται ο μέγας σύμβουλός μας για ό,τι χρειάζεται να βάλουμε στη φαρέτρα μας. Αδράξτε τις ευκαιρίες, ξεπεράστε τις δυσκολίες και απολαύστε τις ανοιχτές πόρτες, που σας περιμένουν. Το ταξίδι σας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι ένα ταξίδι, που αξίζει να το κάνετε».

«Πάρτε ρίσκα! Το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορεί να πάρει κάποιος είναι το να μην πάρει κανένα ρίσκο!

Κρατάτε στα χέρια σας τον κόσμο. Έναν κόσμο, εύθραυστο και μαζί τολμηρό. Αλλά μπορείτε!

Τα χέρια σας έχουν μαζί δύναμη και στοργή!» κατέληξε.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένες ομιλήτριες όπως η Οικονομική Επόπτρια του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Ελένη Τσιαπάρα, η Πρόεδρος της εταιρείας ΤΥΡΟΛΕΖΑ-ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κ. Χρυσάνθη Ζαγκότση, η Διοικήτρια της Δομής Αιτούντων Άσυλο Σερρών κ. Δήμητρα Παναγιωτάκη, η Πρόεδρος της εταιρείας FLOS κ. Σοφία Παπαναγιώτου και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ΟΡΙΖΩΝ κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts