Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Τσουχτερές» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης – Οι 23 τρόποι για να...

«Τσουχτερές» οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης – Οι 23 τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια

«Βαρύς» υπολογίζεται πως θα είναι και τον φετινό χειμώνα ο λογαριασμός της ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά: Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε και η τιμή του –παρά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των διυλιστηρίων- παραμένει στα… ψηλά. Οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο αλλά ως επί το πλείστον σε μικρές ποσότητες, καθώς πρώτη τους προτεραιότητα είναι η περιορίσουν τα κόστη. Υπάρχουν πάντως 23 τρόποι για να εξοικονομήσει ενέργεια κάποιο νοικοκυριό.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική αρχίζει από τα 1,38 ευρώ και φθάνει στα 1,46 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται μεταξύ 1,37 και 1,49 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές όπως στη Φλώρινα κυμαίνεται στα 1,44 ευρώ, και στην Ευρυτανία ανάμεσα στα 1,41 με 1,48 ευρώ, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Ποιοι είναι οι 23 τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Αυτές οι τιμές από μόνες τους καταδεικνύουν το γεγονός ότι το πετρέλαιο φέτος είναι αρκετά «αλμυρό» (σ.σ.: πέρυσι μπήκε στην αγορά με 1,16) και μοιραία αναγκάζει πολλούς να μπουν στην διαδικασία αναζήτησης τρόπων για να «ψαλιδίσουν» τα έξοδα.

Το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όμως συστήνει 23 τρόπους με τους οποίους τα νοικοκυριά μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια:

Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται. Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

Ελεύθερα θερμαντικά σώματα. Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.

Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα. Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου), με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.

Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, ενώ του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι το ρυθμίζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.

Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.

Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).

Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.

Κλείνουμε το φούρνο μας 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.

Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.

Όπου είναι εφικτό, όταν μαγειρεύουμε, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.

Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).

Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.

Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα. Οι βαλβίδες επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτησή τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν.

Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα.

Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών.

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αντικατάσταση συσκευών με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.

Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.

Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.

Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts