Σάββατο 3 Ιουνίου 2023
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΤα κόμματα προετοιμάζονται για το debate – Τρίωρη τηλεμαχία για έξι στις...

Τα κόμματα προετοιμάζονται για το debate – Τρίωρη τηλεμαχία για έξι στις 10 Μαΐου

Η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τουλάχιστον τρεις ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων

debate

Σε μια τηλεμαχία με τη συμμετοχή και των έξι πολιτικών αρχηγών κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, στη δεύτερη συνεδρίασή της εντός της προεκλογικής περιόδου. Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στην κρατική τηλεόραση, την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 21.00 και θα συντονίσει κοινής αποδοχής δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κουβαράς. Το debate, διάρκειας τριών ωρών, θα το δείξουν συνολικά έξι κανάλια. Η θεματολογία της τηλεοπτικής αναμέτρησης θα περιλαμβάνει ερωτήσεις από πέντε κατηγορίες:

Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

Περιβάλλον – Ενέργεια

Οι ερωτήσεις θα είναι 30’’ και οι απαντήσεις 1,5 λεπτό, με follow up από 15 δευτερόλεπτα έως 45 δευτερόλεπτα, με συνολική διάρκεια τρία λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ερωτήσεων οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη, χωρίς ερώτηση, τοποθέτηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη τηλεμαχία, μόνο μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, απορρίφθηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στη Διακομματική Επιτροπή.

Κατανομή χρόνου

Κύριο βάρος στην προεκλογική περίοδο αναλαμβάνει η ΕΡΤ, η οποία θα μεταδώσει δύο 45λεπτες συνεντεύξεις του αρχηγού ή του εκπροσώπου κάθε πολιτικού κόμματος ή εναλλακτικά πολιτική συγκέντρωση σε πανελλαδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Η κρατική τηλεόραση θα πρέπει επίσης να καλύψει δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις κάθε κόμματος, μία στην Αθήνα και μία στην επαρχία, με επιλογή του κόμματος.

Επίσης, η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τρεις (3), τουλάχιστον, ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων. Οι ζώνες μετάδοσης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι το διάστημα από 17.00 έως 01.30, για δε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς το διάστημα από 08.00 έως 22.00. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να διαθέσουν από ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07.00′ έως 01.00 σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, για την παρουσίαση του προγράμματός τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από αυτά.

Με ευρώ

Ο συνολικός χρόνος που διατίθεται σε κάθε κόμμα για τη μετάδοση του πολιτικού του μηνύματος γίνεται με μονάδα αναφοράς το ευρώ.

Ειδικότερα, ο συνολικός τηλεοπτικός χρόνος που διατίθεται στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων από την ΕΡΤ και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας αντιστοιχεί στο ποσό των 6.000.000 ευρώ, ενώ από τα συνδρομητικά κανάλια μέσω δορυφόρου αντιστοιχεί στο ποσό των 250.000 ευρώ, δηλαδή ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.250.000 ευρώ.

Η κατανομή σε ποσοστά, αναλογικά, του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου έχει ως εξής:

■ Ποσοστό 50% στα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτή στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ανάλογα με το ποσοστό των εδρών που κατείχαν την ημέρα προκήρυξης των εκλογών και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

■ Ποσοστό 30% στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, τα οποία εξέλεξαν ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

■ Ποσοστό 20% διατίθεται ισομερώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts