Ο βουλευτής ΝΔ, επικεφαλής της γραμματείας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, κος Τάσος Χατζηβασιλείου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Αναφορικά με το περιστατικό των 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο
Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Απαράδεκτο το περιστατικό με τους 92 ταλαιπωρημένους ανθρώπους που οι τούρκοι παράτησαν γυμνούς στον Έβρο. Μέχρι κι η FRONTEX, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που συνδράμει στη φύλαξη των συνόρων, επιβεβαίωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρεθήκαν εκεί από την Τουρκία και περισυλλέγησαν από τις ελληνικές αρχές αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα. Η χώρα μας ακολουθεί μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική όμως μια πολιτική που είναι ταυτόχρονα δίκαιη πολιτική κι εκεί είναι το μεγάλο κλειδί, στη δικαιοσύνη. Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει βαρύ φορτίο στο μεταναστευτικό, κι έχει περίσσευμα καρδιάς και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Αλλά να πούμε και για την Ευρώπη μια μεγάλη αλήθεια, όταν υπήρχε πολύ οξυμένη μεταναστευτική κρίση, δηλαδή όταν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στη Συρία σας θυμίζω ότι είχαμε συμφωνήσει τότε σ’ έναν μηχανισμό δίκαιου καταμερισμού των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, εφαρμόστηκε πλήρως απ’ όλες τις χώρες; Η απάντηση είναι όχι, δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Δεν εφαρμόστηκε πλήρως γιατί υπήρχαν ορισμένες βορειοευρωπαϊκες χώρες και κυρίως νεότερες στην ΕΕ που βάζανε όρους ότι θα δεχτούν μετανάστες από την Ελλάδα ή από την Ιταλία ή από την Μάλτα δηλαδή από τις νότιες χώρες εφόσον είναι γιατροί, νοσηλευτές, πολιτικοί μηχανικοί κοκ. Ε! αυτό δεν ήταν αλληλεγγύη.
Αναφορικά με τις εκθέσεις που επικαλούνται στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα pushbacks
Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Θα σας το ξαναπώ η Ελλάδα δεν κάνει pushbacks. Ακόμα και το τελευταίο video που έδωσε ο κ. Μηταράκης πριν από λίγες ημέρες που έδειχνε μια παλιά ιστορία το πως συμπεριφέρεται η τουρκική ακτοφυλακή σε βάρκες με απελπισμένους ανθρώπους από τα πέρατα του κόσμου, δείχνει ποιος πραγματικά κάνει pushbacks στο Αιγαίο και στον Έβρο. Είναι οι τουρκικές αρχές που καθοδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να ‘ρθουν στην Ελλάδα. Κι επειδή αναφερθήκατε στην αντιπολίτευση να πω ότι είναι θλιβερό να βλέπω στελέχη αντιπολίτευσης και κυρίως ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετούν ακρίτα την τουρκική προπαγάνδα και να φτάνουν μέχρι σε σημείο να καταθέτουν και ερωτήσεις δυσφημώντας τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σας θυμίζω στην περίπτωση της νησίδας στον Έβρο όπου ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να υιοθετήσουν τις τουρκικές θέσεις ενώ η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει ποια ήταν η πραγματικότητα.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη συνάντηση του κ.Παναγιωτόπουλου με τον κ.Ακάρ
Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί και ψύχραιμοι και συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πάνω απ’ όλα ρεαλισμός. Δεν είναι κάνεις ανόητος στην Ελλάδα να πιστεύει ότι με την Τουρκία μπορούμε αύριο το πρωί να ξεκινήσουμε μια συζήτηση η οποία θα είναι ειλικρινής. Διότι η Τουρκία έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα σε επίπεδο ρητορικών προκλήσεων που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα μια προϋπόθεση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δυο υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επαφής που θα μπορούν ενδεχομένως να αποσυμπιέσουν την ένταση.
ΔΗΜ: Υπήρξε πρόοδος μετά από αυτή τη συνάντηση;
Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αυτή τη στιγμή ο αναθεωρητισμός στην Τουρκία δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, δυστυχώς ήρθε για να μείνει και ήρθε για να γίνει δομικό στοιχείο της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής μας χώρας. Άρα κάνεις δεν είναι αδαής να πιστεύει ότι αμέσως μετά από μια συνάντηση θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη αποσυμπίεση της έντασης που έχουμε στην περιοχή μας. Όμως η συνάντηση αυτή σαφώς δημιουργεί ένα παράθυρο, μια χαραμάδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός. Η Τουρκία ξέρει αυτή τη στιγμή ότι έχει δυο δεδομένα μπροστά της πρώτον, η Ελλάδα συζητάει μαζί της οποιαδήποτε στιγμή τη μοναδική διάφορα που έχουμε, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Και δεύτερον δεν της αναγνωρίζει ο διεθνής παράγων τον περιφερειακό ρόλο που η ίδια θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει στη γειτονιά. Αυτα είναι τα δυο μείζονα προβλήματα τα οποία ενοχλούν την Τουρκία. Και να πάμε και στην ουσία, η Τουρκία αυτή τη στιγμή ανησυχεί γιατί είχε μάθει από την Ελλάδα να μην επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της και αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πρώτη φορά μετά από χρόνια έπραξε το εθνικά πρέπον και συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Η Τουρκία αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει διότι διαβάζει λάθος ότι η όλη αυτή αναβάθμιση στρέφεται εναντίον της ιδίας. Είμαστε μια ειρηνική, ψύχραιμη δύναμη που εγγυόμαστε την ειρήνη στην γειτονιά μας και τίποτα διαφορετικό