Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΤάσεις MRB: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών – Προηγείται η...

Τάσεις MRB: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών – Προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 5,7 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο, για τους Έλληνες πολίτες παραμένει ως κύριο πρόβλημα η ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα, η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής είναι αυτές που φαίνεται να έχουν επιπτώσεις στην κυβέρνηση και να δίνουν «πόντους» διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις εξηγήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την «εισαγόμενη ακρίβεια», οι πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και μόνο 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.

Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας.

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3%, ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

karta1

Υποκλοπές τηλεφώνων

To 77,5% των πολιτών κρίνει ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

karta2

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 28,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,1% και η μεταξύ τους διαφορά μετριέται στις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,1%, Ελληνική Λύση με 4,5% και ΜέΡΑ25 στο 2,9% και σε πολύ μικρή απόσταση από το όριο του 3% οι Έλληνες.

karta3

Με την αναγωγή στα έγκυρα τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.

karta4

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%. Τέλος, την επιλογή «κανένας από τους δύο» επιλέγει το 23,6% των ερωτηθέντων.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts