Πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν – Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν
israil_vomvardismoi
Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.
Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».
Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Επαναπατρίστηκαν 81 από τους 149 Έλληνες (Εικόνες και Βίντεο)
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις στο Τελ Αβίβ – Στο στόχαστρο της Χαμάς το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν
Χθες το βράδυ της Κυριακής, δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ και στα προάστια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ομάδες του CNN που βρίσκονται στο πεδίο. Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι στοχεύει το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, τον διεθνή κόμβο του Ισραήλ, που βρίσκεται λίγο έξω από το Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης της BILD, Paul Ronzheimer, λίγα λεπτά νωρίτερα έγραψε: «Μόλις προσγειωθήκαμε. Δεν ακούσαμε καμία ρουκέτα κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν μέχρι στιγμής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση της ανταποκρίτριας του Ιndependent Bel Trew, η οποία έγραψε στο «Χ»: «Η Χαμάς δηλώνει ότι στόχευσε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ -αναχαιτίστηκε ο πύραυλος. Μόλις προσγειώθηκα στο Τελ Αβίβ -οι πτήσεις συνεχίζονται…».
Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο φαίνονται ρουκέτες να εκτοξεύονται μαζικά προς τα εκεί που φέρεται να βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο.
Όπως μπορεί να εκτιμηθεί από τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το περίφημο σύστημα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σημείωσε ότι το Iron Dome είναι ικανό να αναχαιτίσει με επιτυχία πολλούς πυραύλους ταυτόχρονα.
Ισραήλ: Ο απολογισμός θυμάτων, τραυματιών και ομήρων σε 48 ώρες
Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».
«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο», στο έδαφος του Ισραήλ, «ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες» θα καταδιωχθούν «παντού», «όπου κι αν βρίσκονται».
Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.
«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.
«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο αρκετών Αμερικανών πολιτών», είπε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. «Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων όσοι επλήγησαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».
«Ενότητα» ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, «στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση», μπροστά στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Τριανταεπτάχρονη ισραηλινή είπε πως ένιωσε φρίκη όταν είδε μέλη της οικογένειάς της που έχουν απαχθεί σε βίντεο γυρισμένο στη Γάζα, ιδίως εξαδέλφη της και τα παιδιά της, ηλικιών μεταξύ εννέα μηνών και τριών ετών. «Αυτή είναι η μόνη επιβεβαίωση που έχουμε», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιφάτ Τσάιλερ, με τσακισμένη τη φωνή.
Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ, φόβοι Παλαιστινίων για την ισραηλινή απάντηση – Πάνω από 1.000 νεκροί
Σοβαρές ζημιές σε σχολείο του ΟΗΕ από ισραηλινά πλήγματα
Σχολείο που ανήκει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» και υπέστη «πολύ σοβαρές ζημιές» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προχθές Σάββατο, ανακοίνωσε η υπηρεσία.
Το σχολείο, το οποίο «προσέφερε στέγη σε πάνω από 225 ανθρώπους, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές», τόνισε το Γραφείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Κανένας από τους πρόσφυγες που φιλοξενούσε δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, όμως το κτίριο «υπέστη μεγάλες δομικές ζημιές».
Ισραήλ: 260 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τη Χαμάς σε υπαίθριο φεστιβάλ
Τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν στον χώρο του μουσικού φεστιβάλ στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka.
Ένοπλοι της Χαμάς πυροβόλησαν κατά των παρευρισκομένων στο φεστιβάλ σε μια αγροτική περιοχή κοντά στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαρτυρίες παρευρισκομένων που γλίτωσαν.
Η τρομακτική επίθεση ήταν μόνο μία από τις πολλές που έγιναν το πρωί του Σαββάτου από τη Χαμάς στη συντονισμένη επίθεση εντός του Ισραήλ.
Το Nova Festival υποτίθεται ότι θα ήταν ένα ολονύχτιο χορευτικό πάρτι, για την εβραϊκή γιορτή Sukkot.
Ένα σοκαριστικό βίντεο, απεικονίζει μια 25χρονη που συμμετείχε στο Φεστιβάλ την ώρα που την απαγάγουν μέλη της Χαμάς, με την ίδια να τους παρακαλά να μην τη σκοτώσουν.
«11η Σεπτεμβρίου»
Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.
Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες» του Ισραήλ.
«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.
«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».
Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν «λίγος» σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.
Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.
Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.