Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΟι λεπτομέρειες των δημοσκοπήσεων για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η ξεκούραση του...

Οι λεπτομέρειες των δημοσκοπήσεων για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και η ξεκούραση του Θ. Λιβάνιου

*** Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι συνήθως οι «λεπτομέρειες», πίσω από τις οποίες συνήθως «κρύβεται ο διάβολος». Στο στρατόπεδο της ΝΔ, οι εκλογολόγοι της, μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.

*** Ρωτήσετε τους, για παράδειγμα, τι «πέρασμα» κάνει το κόμμα τους στους νέους. Και θα καταλάβετε. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Εξ ου και οι πρωτοβουλίες που βλέπεται να αναλαμβάνονται το τελευταίο διάστημα.

*** Όπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα «φθηνή στέγη» για τα νέα ζευγάρια. Ο εθνικός στόχος εκεί είναι το δημογραφικό. Ο πραγματιστικός είναι το κομματικό. Τα ποσοστά παραπέμπουν σε …φθινοπωρινές θερμοκρασίες. Και στην κυβέρνηση – έστω κι αργά – κατάλαβαν ότι κάτι πρέπει να κάνουν.

*** Μια και ο λόγος στη ΝΔ και στις δημοσκοπικές ανησυχίες τους, να σας ενημερώσω ότι μετά από ένα δυναμικό μπάσιμο που έγινε γύρω στα τέλη Αυγούστου, τα πνεύματα κάπως ηρέμησαν στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

*** Δηλαδή, ο κόσμος που πάει κι έρχεται είναι μεν αρκετός, αλλά όντως δεν παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο. Για να καταλάβετε, ακόμα και ο βασικός εκλογολόγος της ΝΔ, ο Θοδωρής Λιβάνιος, έπαψε πλέον να «κατεβαίνει» στο εκεί γραφείο του.

*** Τουλάχιστον με την συχνότητα που είχε ξεκινήσει να το κάνει, κάποια στιγμή τον Αύγουστο. Είναι προφανές ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχει γίνει συνείδηση σε όλους.

*** Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, στα μικρά, οι δημοσκοπικές «λεπτομέρειες» που συλλαμβάνω είναι ότι σε επίπεδο «Ελληνικής Λύσης» έχουν αρχίσει κάπως να «ιδρώνουν» τα ποσοστά της, με βάση τα έως τώρα δεδομένα της.

*** Επίσης, με μεγάλη ανησυχία – για την Δημοκρατία μας – παρατηρώ ότι «τσιμπάει» το κόμμα του έγκλειστου, πρώην Χρυσαυγίτη, Κασιδιάρη. Χωρίς προς το παρόν να απειλείται είσοδος του στη Βουλή.

*** Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα κόμματα, σημαντικές διαφοροποιήσεις, δεν παρατηρούνται.

*** Σε ό,τι αφορά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση των υποκλοπών, που το απασχολεί σχεδόν μονοθεματικά, δεν του έχει προσδώσει τα προσδοκώμενα κέρδη. Απλώς, ανέκοψε την πτωτική πορεία που είχε αρχίσει να καταγράφει το κόμμα στα μέσα καλοκαιριού.

*** Στη Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζονται και δικαιολογημένα. Γιατί, ολόκληρες καμπάνιες τους, για μείζονα θέματα, όπως η φθηνή στέγη, «πήγαν αδιάβαστες». Χάθηκαν στη σκιά των υποκλοπών.

*** Κοινή είναι η αίσθηση ότι κάτι πρέπει να κάνουν, για να μην επιστρέψουν (αστάθμητα) κάτω από τα επίπεδα του 12% και πάλι.

*** Τέλος, σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι παρά τις επιθέσεις στην κυβέρνηση και τις απώλειες της ΝΔ, το κόμμα τους δεν ξεκολλάει από τα επίπεδα του 24% – 25%.

*** Μαθαίνω ότι εκεί μια συμβουλή που έχει δοθεί στον πρόεδρο από τους δικούς του εκλογολόγους είναι να αντικαταστήσει το συντομότερο τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το κόμμα «προς τα έξω».

*** Υποψιάζομαι ότι η απόσυρση του Παύλου Πολάκη, δεν αρκεί κι ότι προσεχώς θα δούμε κι άλλες. Αν και σε ένα αριστερό κόμμα, οι ανανεώσεις δεν είναι και η ευκολότερη διαδικασία. Σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts