Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟι «κόφτες» του επιδόματος θέρμανσης: Ποιοι μένουν εκτός – Στην αναμονή έως...

Οι «κόφτες» του επιδόματος θέρμανσης: Ποιοι μένουν εκτός – Στην αναμονή έως τα Χριστούγεννα για τα χρήματα

Τελικά η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης έμεινε… ημιτελής: Ναι μεν τα εισοδηματικά όρια για να πάρει κάποιος το επίδομα αυξήθηκαν, όχι όμως για όλους! Επιπλέον το «μοντέλο» των προκαταβολών εγκαταλείπεται βάζοντας τους δικαιούχους στην… αναμονή έως τα Χριστούγεννα, ενώ περιορίζεται και το εύρος εκείνων που ήλπιζαν πως θα πάρουν διπλό το επίδομα θέρμανσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν μη τι άλλο ανεβαίνει το όριο της ακίνητης περιουσίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εξαιρούνται του επιδόματος αν και πληρούν τα κριτήρια!

Χρειάστηκαν πάντως αρκετές ημέρες «ζυμώσεων» στο υπουργείο Οικονομικών για να καταλήξουν στους «κόφτες» που θα υιοθετηθούν στη χορήγηση του επιδόματος, σύμφωνα με το enikonomia.gr

Αύξηση των εισοδηματικών ορίων μόνον για όσους… πλούτισαν σε έναν χρόνο

Και η «φόρμουλα» που αποφασίστηκε ουσιαστικά κλείνει οριστικά την πόρτα σε όσους πέρυσι δεν πήραν το επίδομα επειδή ήταν λίγα ευρώ πάνω από τα εισοδηματικά όρια. Όσοι λοιπόν είχαν εισόδημα πέρυσι 14.000, 01 ευρώ και δεν πήραν επίδομα θέρμανσης … δεν θα το πάρουν ούτε φέτος!

Η περιβόητη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων αφορά τελικά μόνον στους… παλιούς δικαιούχους. Δηλαδή, όσοι το έλαβαν πέρυσι και πληρούσαν τα σχετικά εισοδηματικά όρια, θα το λάβουν και φέτος εάν εντωμεταξύ εν μέσω κρίσης το εισόδημά τους έχει… αυξηθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας.

Πώς έκλεισαν τα παράθυρα για το διπλό επίδομα

Το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να κλείσει γενικώς τα πολλά παράθυρα και να δώσει το διπλό επίδομα αυστηρά σε όσους φέτος επιλέξουν ως καύσιμο το πετρέλαιο αλλά πέρυσι πήραν το επίδομα θέρμανσης επειδή «έκαψαν» φυσικό αέριο.

Αλλά και σε εκείνους που την περασμένη χρονιά πληρούσαν τα κριτήρια αλλά δεν μπόρεσαν να πάρουν επίδομα γιατί επέλεξαν να μην αγοράσουν πετρέλαιο και να ανοίξουν τα κλιματιστικά.

Έτσι, με φόντο την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, αξιοποιήθηκαν κάποια «τρικ» ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι δικαιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να υιοθετηθούν και οι όποιες εξαγγελίες έγιναν, έστω και αν αυτές αφορούν τελικά μάλλον περιορισμένο εύρος ανθρώπων.

Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες δικαιούχων

Συγκεκριμένα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων είναι οι εξής:

Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Όσοι «έκαψαν» πέρσι πετρέλαιο και κάψουν και φέτος πετρέλαιο θα πάρουν το επίδομα, που βέβαια φέτος είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Οι παλιοί, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα και «έκαψαν» φυσικό αέριο. Αν φέτος «κάψουν» πετρέλαιο, θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Και για τις δύο κατηγορίες των παλιών δικαιούχων θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί). Ο λόγος που αυξάνει τα όρια το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία είναι .. μην τυχόν και εν μέσω σαρωτικής ακρίβειας κάποιος από τους παλιούς δικαιούχους .. αύξησε το εισόδημά του!

Βεβαίως θα υπάρξουν και νέοι δικαιούχοι.. που όμως δεν είναι και τόσο …νέοι! Πρόκειται για την Τρίτη κατηγορία εκείνους δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Εδώ μπήκε η ασφαλιστική δικλίδα από το υπουργείο Οικονομικών. Αυτοί θα ενταχθούν με τα ΠΕΡΣΙΝΑ εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Με άλλα λόγια είναι εκείνοι που ζεστάθηκαν πέρυσι με κλιματιστικά και εξαιρούνταν από την επιδότηση. Αυτοί θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το φετινό αυξημένο επίδομα.

Επίδομα φέτος και σε όσους καίνε κηροζίνη για σόμπα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξή τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί, αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Αλλαγές επί τα βελτίω γίνονται στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες) που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Ποιοι εξαιρούνται του επιδόματος και ας.. πληρούν τα κριτήρια

Ακόμη μία διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι ΔΕΝ θα γίνει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τέλος Νοεμβρίου και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Εξαιρούνται του επιδόματος θέρμανσης ακόμη και εάν πληρούν τα κριτήρια, όσοι:

κατείχαν το 2021 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»

διέθεταν το 2021 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts