Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
spot_img
ΑρχικήΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΡΦΙΑΚορονοϊός: Νέο κύμα πανδημίας σε όλη την Ευρώπη – Στις χειρότερες θέσεις...

Κορονοϊός: Νέο κύμα πανδημίας σε όλη την Ευρώπη – Στις χειρότερες θέσεις η Ελλάδα

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να σημειώνεται ξανά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις νεότερες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι δύο μεγάλες υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για νέο “κύμα μολύνσεων” κορονοϊού, ενώ δεν αποκλείουν και ταυτόχρονη αναζωπύρωση της γρίπης.

Όσο ο χειμώνας μπαίνει δειλά – δειλά στην Ευρώπη, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων λοιμώξεων του κορονοϊού.

Το ECDC και ο ΠΟΥ υπενθυμίζουν πως δεν έχει τελειώσει η πανδημία και υπογραμμίζουν πως υπάρχει ανάγκη προστασίας της υγείας των ανθρώπων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων και κυρίως του εμβολιασμού.

«Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από ένα χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία του COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χάνς Κλούγκε, και η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν και πρόσθεσαν:

«Δυστυχώς βλέπουμε τους δείκτες να αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, υποδηλώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ένα άλλο κύμα μολύνσεων. Με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα, μπορεί επίσης να αναμένεται η αναζωπύρωση της γρίπης».

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών μιλούν για ένα «νέο κύμα κρουσμάτων» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Εκτίναξη» στους δείκτες

Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), δείχνει ανοδική τάση σε όλους τους σημαντικούς δείκτες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναφέρουν πως σημειώνεται ιδιαίτερα αυξητική τάση στα κρούσματα, που φτάνει το 33% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ενώ ανοδική είναι η τάση και στους θανάτους ηλικιωμένων που ζουν σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Αύξηση διαπιστώνουν οι επιστήμονες του ECDC και στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενώ διαβλέπουν παράλληλα το κύμα αυτό, να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ECDC: Στις χειρότερες θέσεις η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα του ECDC μάλιστα, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στα κρούσματα και τους θανάτους.

Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ECDC -η οποία στηρίζεται στα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα- τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε 17 από 30 χώρες και συγκεκριμένα αύξηση που θα φτάσει στον 7ήμερο κινούμενο μέσο όρο τα 516 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στις χώρες αυτές, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, και είναι οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία.

Αυξητικές είναι οι τάσεις και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε τρεις από τις 9 χώρες που προσκόμισαν στοιχεία, φτάνοντας τις 15 νέες εισαγωγές Covid-19, ανά 100.000 πληθυσμού. Οι χώρες αυτές είναι: Τσεχία, Γαλλία και Λιχτενστάιν.

Αύξηση εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στους θανάτους, σε 9 από 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα, οι οποίοι θα αγγίξουν τους 7,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα, ενώ επίσης περιλαμβάνονται και οι: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία και Σουηδία.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC, βρίσκεται:

-στην 7η θέση σε κρούσματα (757 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μικρότερος (636,2 ανά 100.000).

-στην 6η θέση σε θανάτους (18,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 7,3

-στην 6η θέση στα κρούσματα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών (831 ανά 100.000, έναντι 668,8 στην Ευρώπη).

Γερμανία: Επιστρέφουν μάσκες στους εσωτερικούς χώρους;

Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο μιας πιθανής ανεξέλεγκτης έξαρσης του κορονοϊού μέσα στον χειμώνα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας ζητούν από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της πανδημίας που βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα, την ώρα που προωθεί τη νέα εκστρατεία εμβολιασμού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Η κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε δεν είναι καλή. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το κύμα που αντιμετωπίζουμε θα αυτοπεριοριστεί», τόνισε ο Λάουτερμπαχ και σημείωσε ότι αυξάνονται: ο αριθμός των κρουσμάτων, των θανάτων, αλλά και των εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόσθεσε δε, πως είναι καλύτερα να θέσουμε τώρα κάποιους περιορισμούς «παρά να πρέπει να αντιδράσουμε αργότερα με πιο αυστηρά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός και επέκρινε σφόδρα τη διαχείριση της διοργάνωσης Oktoberfest από τις αρμόδιες αρχές της Βαυαρίας. «Η γιορτή της μπίρας, όπως έγινε, δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα», δήλωσε αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έγιναν προληπτικά διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρξε περιορισμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους.

«Τώρα το Μόναχο και η Βαυαρία είναι σε έκτακτη κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εκστρατεία εμβολιασμού τόνισε πως το 70% των ατόμων άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί για τέταρτη φορά, ωστόσο διευκρίνισε πως δεν υπάρχει επίσημο ποσοστό – στόχος.

ECDC: Υπάρχουν φόβοι για ταυτόχρονη κυκλοφορία κορονοϊού και γρίπης

Ο ΠΟΥ και το ECDC σημειώνουν πως η πιθανότητα ταυτόχρονης κυκλοφορίας κορονοϊού και εποχικής γρίπης θα θέσει τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

«Είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του COVID-19, όπως εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τα άτομα άνω των 60 ετών, οι έγκυες γυναίκες και ασθενείς με συννοσηρότητες ή/και υποκείμενες παθήσεις», τόνιζει το ECDC.

Στοιχεία του ΠΟΥ αποδεικνύουν ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που δεν έχουν λάβει τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19, την ώρα που οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts