Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπίδομα θέρμανσης: Σε δόσεις η εξόφληση – Πότε θα αρχίσει η υποβολή...

Επίδομα θέρμανσης: Σε δόσεις η εξόφληση – Πότε θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων για όσους ζεσταίνονται με ρεύμα

Χωρίς δικαίωμα ενίσχυσης για όσους καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να ζεσταθούν, «άνοιξε» η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα θέρμανσης: Αυτή την περίοδο γίνονται αιτήσεις που αφορούν σε άλλες πηγές θέρμανσης εκτός ηλεκτρισμού, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ή τα καυσόξυλα. Η διαδικασία για εκείνους με δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία ή όσους μένουν σε μονοκατοικία είναι σχετικά απλή, γίνεται όμως λίγο… πιο σύνθετη στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η πληρωμή των πρώτων ενισχύσεων αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Δεκεμβρίου, για να εξοφληθεί όμως κάποιος δικαιούχος με την πρώτη «φουρνιά» υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ημερομηνίες που σχετίζονται με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση.

Σε δόσεις η εξόφληση του επιδόματος θέρμανσης

Η πληρωμή του επιδόματος υπολογίζεται πως θα γίνει σε τρεις δόσεις και θα σχετίζεται με την ημερομηνία καταχώρησης των σχετικών παραστατικών:

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται

Ποιες πηγές θέρμανσης επιδοτούνται όμως;

πετρέλαιο θέρμανσης

φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) για σόμπες

φυσικό αέριο

φιάλες υγραερίου

καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή

θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Επίδομα θα πάρουν λοιπόν και όσοι έχουν σόμπες κηροζίνης (φωτιστικό πετρέλαιο), φυσικά όσοι έχουν μπουκάλες υγραερίου, ενώ στον «χορό» της επιδότησης για καυσόξυλα μπαίνουν και τα «κεφαλοχώρια», καθώς ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ), τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Ποσά επιδόματος και εισοδηματικά όρια

Για τη νέα χειμερινή σεζόν όσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης ισχύουν τα εξής:

Το ποσό του επιδόματος ξεκινά από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο είναι 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος διαμορφώνεται στα 39.000 ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου 80.000 ευρώ ετησίως. Πρακτικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης

Κατά την είσοδο του στην πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή της αίτησης, ο δικαιούχος επιλέγει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Η διαδικασία για όσους έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή μένουν σε μονοκατοικία είναι απλή, όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα στις περιπτώσεις κεντρικής θέρμανσης.

Τα βήματα είναι:

Επιλογή «υποβολή αίτησης» και σύνδεση με τους κωδικούς Taxisnet

Επιλογή «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»

Επιλογή του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)

Εισαγωγή του αριθμού παροχής ρεύματος

Επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»

Επιλογή «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)

Εισαγωγή έγκυρου και ενεργού αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα.

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

Λίγο μετά που θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, σειρά παίρνουν οι αιτήσεις για το «περιβόητο» επίδομα ρεύματος: Η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αυτή που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις και εκείνων που θα θεωρηθούν δικαιούχοι του επιδόματος για το ρεύμα.

Η επιδότηση αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ’24 και όσους «ζεσταίνονται» με ρεύμα και οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα στον Ιανουάριο του 2024.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Το επίδομα ρεύματος δεν θα δοθεί σε εκείνους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).

Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους της επιδότησης για το ρεύμα αρχίζουν από τα 45 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 480 ευρώ. Το «μοντέλο» βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ενίσχυση θα είναι ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts