Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΕκλογές 2023: Εξπρές τα αποτελέσματα – Στις 8.30 το βράδυ ασφαλής εκτίμηση...

Εκλογές 2023: Εξπρές τα αποτελέσματα – Στις 8.30 το βράδυ ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος, στις 9.30 θα ξέρουμε τον νικητή

Στις 8.30 μ.μ. την Κυριακή 21 Μαΐου θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τη Singular Logic, δηλαδή μόλις μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Αυτό θα γίνει όταν στη βάση καταχώρισης των αποτελεσμάτων στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει συγκεντρωθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκλογικών τμημάτων από όλη την επικράτεια.

Αν ωστόσο τα αποτελέσματα τρέξουν πιο γρήγορα μέσω SRT, τότε δεν αποκλείεται στις 9.30-10.00 μ.μ., όταν θα έχει ενσωματωθεί το 80% των εκλογικών τμημάτων, να ξέρουμε τον νικητή των εκλογών.

Ηλεκτρονικό κωδικοποιημένο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης

Το σύνολο των αποτελεσμάτων από 21.500 εκλογικά τμήματα θα σταλεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, για πρώτη φορά, μέσω της χρήσης ενός ηλεκτρονικού κωδικοποιημένου συστήματος ασφαλούς μετάδοσης (SRT). Το ΥΠΕΣ επιχειρεί πιλοτικά την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος ηλεκτρονικά, σταθμίζοντας τα λάθη και τα προβλήματα του συστήματος.

Όταν θα ολοκληρώνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα κόμματα θα αποστέλλεται απευθείας στη βάση δεδομένων στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα γίνεται η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης των υποψήφιων βουλευτών.

Σταυροδοσία και συμμετοχή

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Singular Logic, τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας, αν όλα πάνε καλά, θα ανακοινωθούν γύρω στις 22.00- 23.00 και τα τελικά αναμένονται τα ξημερώματα. Η διαδικασία ασφαλούς μετάδοσης μέσω συσκευών SRT δεν αναιρεί τη διαδικασία μετάδοσης του αποτελέσματος μέσω των ειδικών εντύπων, τα οποία πρέπει να συμπληρώσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και να τα αποστείλει μέσω δήμου και Περιφέρειας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης για πρώτη φορά θα γνωρίζουμε πριν κλείσουν οι κάλπες το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Σε τρεις διαφορετικές ώρες, 10.30 π.μ., 1.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ. οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία συμμετοχής στην ψηφοφορία, τα οποία θα ανακοινώνονται ομαδοποιημένα, ανά Περιφέρεια ή συνολικά για την επικράτεια, σύμφωνα με τη Singular Logic.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι

Καθένας από τους 21.500 δικαστικούς αντιπροσώπους θα παραλάβει μαζί με τον εκλογικό σάκο με τα ψηφοδέλτια και μία συσκευή SRT. Kάθε συσκευή διαθέτει ειδικό κωδικό ασφαλείας, τον οποίο θα γνωρίζει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Ανοίγοντας τη συσκευή, θα πληροφορηθεί τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής του καθώς και τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών της Εκλογικής Περιφέρειας.

Ψηφοφόροι εξωτερικού

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των 99 εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού θα αποσταλούν στην Ελλάδα και θα συγκεντρωθούν στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα αρχίσει η διαλογή τους από εκλογικά συνεργεία, στις 7.00 μ.μ. της 21ης Μαΐου, παράλληλα με τα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού.

Υπολογίζεται ότι οι σάκοι από τα εκλογικά τμήματα της Ευρώπης θα φτάσουν την Κυριακή στο Εφετείο, αλλά για την Αμερική και την Αυστραλία η διαλογή θα γίνει σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από την Απογευματινή

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,881ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts