Τρίτη 30 Μαΐου 2023
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕκλογές: Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους

Εκλογές: Ποιες είναι οι πιθανότερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή τους

Ορόσημο για τις εκλογές είναι το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις


Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, όπως όλα δείχνουν.

Ειδικότερα, τα επικρατέστερα σενάρια για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι δύο, με ορόσημα το Πάσχα –που είναι στις 16 Απριλίου του 2023– και την 1η Ιουνίου, δηλαδή τη μέρα που ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Άρα, πέρα από τη χρήση των σχολείων, έχει να κάνει και με την «εκπαιδευτική κοινωνική ηρεμία», δηλαδή να έχουν τα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να διαβάσουν και να δώσουν εξετάσεις.

Ορόσημο για τις εκλογές το Πάσχα

Το Πάσχα είναι το ορόσημο. Πιθανότατα οι εκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή στις 9 Απρίλιου.

Τα σενάρια κλίνουν προς τις 2 Απριλίου 2023, όπου θα γίνει ο πρώτος γύρος, να περάσει το Πάσχα και μετά να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει το καλοκαίρι, με την τουριστική σεζόν.

Μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, λόγω της απλής αναλογικής, χρειάζονται 25 με 30 ημέρες για να ορκιστεί η καινούργια Βουλή. Επομένως, ανοίγει η Βουλή, ορκίζονται οι βουλευτές και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους διαλύεται και βάσει του Συντάγματος χρειάζονται και 20 μέρες.

Έτσι, μαζί με τις διερευνητικές εντολές που παίρνει το κάθε κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση και για να την παραδώσει, θα περάσει ένας μήνας.

Αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται από την πρώτη Κυριακή μέχρι τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο μήνας που μεσολαβεί δεν θα πρέπει να επηρεάζει το Πάσχα ή τις εξετάσεις των παιδιών.

Σχετικα Αρθρα

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
3,791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img

Latest posts