Από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, φούντωσε η συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο την κουβέντα για ανακοίνωση των αλλαγών εντός της εβδομάδας έκλεισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προωθώντας το μήνυμα ότι προέχει η αξιολόγηση των μηνυμάτων.
*Διαβάστε εδώ: Ανασχηματισμός: Δίνουν και παίρνουν τα… ονόματα – Φήμες περί επιστροφής Μηταράκη – Θεοδωρικάκου
Εν ολίγοις, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που ούτως ή άλλως αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, θα γίνουν άμεσα αλλά όχι βιαστικά, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός μελετά προσεκτικά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο υπουργικό σχήμα, με τις πληροφορίες να δείχνουν προς την κατεύθυνση του δομικού ανασχηματισμού, ο οποίος ενδέχεται να επεκταθεί σε αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε ποια υπουργεία αναμένονται αλλαγές
Σύμφωνα με τα σενάρια των ημερών, αλλαγές αναμένεται στη σύνθεση των υπουργείων Ανάπτυξης, που διαχειρίζεται το ζήτημα της ακρίβειας, Εσωτερικών, όπου αναμένονται παρεμβάσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δικαιοσύνης.
Με δεδομένο ότι ένας παράγοντας που θα λάβει υπ’ όψιν ο πρωθυπουργός πριν από τις τελικές αποφάσεις θα είναι η προεκλογική δραστηριότητα των στελεχών, δεν αποκλείεται να δούμε επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα των πρώην υπουργών Τάκη Θεοδωρικάκου και Νότη Μηταράκη.
Το στοιχείο που «ζυγίζει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το «επιχειρησιακό». Δηλαδή αν η οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα έχει μεγαλύτερο όφελος από το κόστος. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε μετά το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής ότι έλαβε το μήνυμα και η κυβέρνηση θα επανεκκινήσει με μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ορμή με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, συνεπώς μετά από εκτεταμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ακολουθούσε μια περίοδος αναπροσαρμογής στα υπουργεία, με αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Πάντως, η αίσθηση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι ότι έχει εντοπίσει αρρυθμίες στην κυβέρνηση και έχει αξιολογήσει το έργο των στελεχών της, αλλά και ορισμένες αλαζονικές συμπεριφορές, που σίγουρα αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στις οριστικές αποφάσεις του.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης είναι ότι στο σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου προέχει η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, με το βλέμμα στο 1.000.000 ψηφοφόρων που δεν στήριξαν με την ψήφο τους την παράταξη της ΝΔ, στέλνοντας μηνύματα δυσαρέσκειας.